13 oktober, 2013

En Gräshoppa att sätta tänderna i.En höstdag på väg till jobbet. Jag har ordnat skjuts.
På en skylt nära Sundborn står det att det är två dagars loppis. Öppet nu. Jag sneglar på "chauffören". Lust - tid - råd? Tittar på klockan, känner efter börsen och vi svänger in. På gården trängs ett antal husvagnar. Flera bord med saker. Ett äldre hus ska rensas, helt klart. Får höra att det hade gått mycket porslin dagen innan. Många besökare har passerat.
Ja.suck, då får man väl se om det finns något kvar som väcker ha-begäret,,,

På logen finns det slitna möbler och mycket bråte. Baksidan är öppen för att släppa in dagsljuset. Låda på låda. Skrymslen och vrår. Åh nej - det här blir tidskrävande,,,
Mitt på trägolvet ser jag en profil som tittar fram. I sista sekunden. Såg den inte först. Spretig som en ,,,gräshoppa. Med något bekant över sig men med ett skick som inte har sett moderna tider på ett bra tag. En golvlampa. Det heter väl "magkänsla och en en stor dos förhoppning"?  Hur som helst hamnade den illa kvickt i skuffen.
Det blev bara 20 kronor för "skelettet" - ja, attraktiv vid första anblick var den ju inte och försäljaren blev nog nöjd med att bli kvitt något ur gömmorna.Nu står golvlampan och tar snällt plats hos en bekant. Tills vidare. Jag har ju inte någon utrymme hemma hos mig men någon gång, inom en snar framtid ska jag ta mig an med "Gräshoppan". Torka av all smuts som har grott in där ute på logen, se om det går att göra något åt rostangreppen, ersätta den avklippta sladden.
För kanske finns det hopp?
Min mamma fick en bild på mobilen, här om dan. Det där var det fulaste hon hade sett, skrev hon tillbaks. - Vart ska du ha allt skräp?! För henne är det ju bara något för soptippen men för mig är det Greta Magnusson Grossman.

En framgångsrik möbeldesigner som etablerade sig på den svenska och europeiska marknaden innan hon flyttade med sin man till USA och Los Angeles. Där ritade hon även även hus och inredningar. "Enkelhet, humor och experimentlusta i nya material" kännetecknade hennes arbete. Här hittar du lite mer ingående om hennes liv och "gärningar".

I slutet av 40-talet introducerades golvlampan "Grashopper" för den amerikanska marknaden. Med sitt industriella men samtidigt organiska utseende har den blivit en sann designikon - en ikon som lever kvar och nyproduceras. En ikon för de moderna auktionsverken. En ikon som nu plötsligt väntar hos vän på att rengöras och dammas av på diverse spindelväv. Ett framtida projekt,,, mitt loppisfynd.
Så mamma: SÅ ful är den väl då inte?


                                                                                   Vill ni veta mer? Se här:PS. Och du, den senaste tidens inköp får nog ha ett eget inlägg. Kände att "konkurrensen" var för hård
Den som väntar på något gott brukar man ju säga,,, ;)11 kommentarer:

 1. Åh....den är ju så läcker! Den får plats hemma hos mig!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du Gunilla: attans vad folk har plats hemma hos sig*ler*!
   Trodde att 73 kvadrat skulle räcka en bit men det gör det inte.Men får jag lampan i någorlunda skick så får compact-living -gubben(jag) träda fram och visa vart skåpet ska stå,,,eh, jag menar lampan. (men det hade varit lättare om lampan hade varit svart,,,)

   Radera
 2. hur sliten den än är, så måste det här ju vara årtiondets fynd, eller vad? det är ju helt vansinnigt. jag får KRIS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, hamna inte i KRIS! Andas lugnt och beskedligt samt bege dig till bästa loppisen nära dig så får du säkert rätta ansiktsfärgen tillbaka *smile* Men visst blir jag nyfiken hur vanlig denna lampa är, hur mycket den såldes av i Sverige och hur många som har blivit kasserade,,, Som skrotlampa har den ju kvar sin själ med sin bakgrund och jag har en historia om den att förtälja. Det kan man ju sätta värde på!

   Radera
 3. Grattis till ett fantastiskt fynd! Visst kan du få ordning på den! Lasse har lyckats med flera bland annat en skrivbordslampa som vi hittade på loftet i Undantaget när vi tog över. Den hade nog legat minst 20 år där om inte mer. :) Visst är det tur att inte alla har samma "känsla". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här tror jag har varit ute på logen i mint 40 år,,,men tack att du inger mig optimism inför kommande projekt!
   Har du några tips på vad som kan bita på angreppen och fiffiga rengöringsknep så skriv dom gärna till mig!
   Och det där med "känsla": att inte gräma mig över att hamna på en loppis på sista svängen för vem vet vad andra vet och vad andra söker efter,,,ja, jag tror att jag har bättrat mig. :)

   Radera
 4. Vilket fynd!! Bara att gratulera! Helt osannolikt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och bockar! Det är kul att man har den variabeln att ena stunden köpa gamla kakböcker och uppskatta små teakråttor för att andra stunden hitta en stil-ikon :)

   Radera
 5. Grattis till ett kanonfynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christin!
   Möbler och större ting hör till ovanligheterna i mitt hem men plötsligt händer det,,,Just nu ska jag ta och börja fila på nästa inlägg. Förhoppningsvis med lite ögongodis, så att du vet ;)

   Radera
 6. Grattis !!

  Hörde av Anita att du gjort ett superfynd

  Behöver du hjälp och tips så hör av dig , har fixat en förut.

  Matts

  SvaraRadera