21 augusti, 2013

Elefanter bland loppis-prylarna,,,

I Torsång lyste denna kylväska upp under ett loppisbord och det är som med gamla foto/skivalbum med sina plastiga omslag så attraherades jag av den knalliga färgerna.Kan inte låta bli,,, Men vad gör man av en väska som jag inte vill förvara mat i? Tja, ibland fattar jag inte varför jag köper vissa saker för när jag kom hem så blev det en förvaring för RETRO- hus & hem, Så att dom finns nära till hands,,,vid soffan. Såååå retro,,,
Om det kommer en tjuv och börjar rota efter något av värde hos mig så har jag avslöjat min guldgruva redan här på bloggen. Ja, för alla mina RETRO-tidningar har fått sin egen plats som garanterat syns!

Det där skrev jag med ett leende. :) för visst kan man uppskatta saker olika. Det känns ju som en gyllene stund att få bläddra och titta, minnas och förundras. Varje nummer har sin tjusning.
Nu handlade det bla. om hemmets bokhyllor och "ofarliga" elefanter.(,,,och om loppisar i Berlin - vad passande, jag ska dit i september!)
Ja, ett  bildgalleri på några sidor av realistiska sådana, dumbovarianten och designade i keramik.
Och visst känner man igen en del av dom: Vicke Lindstrands och Anna Lisa Thomsons klassiska elefanter, Lisa Larssons finurliga men även antal obekanta från ett antal mindre representerade keramiska verkstäder - både från Sverige och Danmark/Finland. En del har ett lägre värde, en del kan kosta skjortan men gemensamt är de är objekt för samlare - det samlas som aldrig förr. Som det görs med ugglor, å
katter, å kossor,,,

Även hos mig finns det några. Fast glöm det här med värdet,,, mina faller under flaggan; "gips är lite kitsch" men även de har sin tidenliga charm,,,innan de blir allt för kantstötta.
En väl vald elefant-vrå har uppstått hos mig, som du ser här bredvid, på bild. Och det började med elefant-piedestalen.

För säkert 20 år sedan,eller mer uppe i Boden inköptes den. En av få gånger faktiskt som jag har ropat in på en auktion. Med 500 kronor i fickan så minglade jag mig igenom förvisningen och DÄR stod den; sliten visserligen med obestämd ålder dessutom men i mina ögon speciell. Men så var det här just det här att buda,,,vad skulle den gå för?

När auktionsförrättaren kom så till fram till piedestalen var jag hypernervös av all väntan. Det började trevande.
"Är det nån som bjuder 20 kr? 40!,,,60 kronor bjudet!,,, Då tänkte jag att;" NÄ, vad utdraget detta blir - nu måste jag göra något! Radikalt!" Så jag skrek: 500! Ja, det var ju det jag hade med mig, på vinst eller förlust.
Det tystnade till bland publiken. -Ja, du verkar veta vad du vill ha, sa auktionsförrättaren och slog till med klubban! Det glömmer jag aldrig.

Fast visste jag vad jag hade köpt? Eller visste jag hur den skulle transporteras? För jag kom ju dit på cykel!
Envisheten segrade, Det blev snällt till att ta den under armen och på en bra vinglig tur med flera vilo-stopp - efter en väl trafikerad landsväg (ja, ALLA SÅG mig!) - kom jag hem 4 kilometer senare, Men jag minns hur jäkligt ont jag hade sen i axeln, säkert flera dar efteråt pga. det där tunga "aset"*ler*.
Efter det inköpet har jag nog bara följt en handfull auktioner.
Kanske det blev en mental pärs med auktionsdödande biverkning? Inte vet jag men nu står den iallafall där. Sliten, med okänd bakgrund och så några andra vänner som har tillkommit under årens lopp,,, men älskad.


Elefant-pojken balanserar på ryggen. Han och elefanten i känsligaste gips,,, Höll på att bli ett offer för ett kall-föråd för att förbli bortglömd men det satte jag stopp för! Men något som är säkert: här ser du genuint svenskt damm - nä, man ska inte fotografera i mörkt rum! Beviset hur länge sen jag dammtorkade ligger kvar i vrårna. Såg inte efter,,,

,,,men den här lilla elefanten fanns med i tidningen, såg jag! Syco keramik, Strömstad och 60-tal. Har hamnat på mellanplanet i piedestalen.

En tung krabat som tutar med karaktär och auktoritet. Sviterna efter diverse färgbortfall får han dock leva med,,, Kommer från en loppis utanför Järvsö. Det var väl ett par år som han blev familje-medlem.


Barnet verkar då trivas när mina små elefanter kivas :)
 Ett Tradera köp;

 En klocka av märket Silvertronic? med radio och väckning - som helgardering i köket mot att jag försover mig.


,,,och så lite loppis åxå!


Var det förra helgen? Nä, men nu har jag problem med minnet,,,när var det nu bya-loppis ena dagen utanför Torsång och andra vid Strand?
Hur som helst så var det fantastiskt väder ena dagen å den andra dagen så kom det störtskurar som fick mig att tycka synd för alla tappra som inte tak över huvudet och loppisbordet. Väl-annonserat och mycket folk i farten då det var Runn-dagarna? betydde välbesökt från öppningsdax. Och betydligt tidigare.
Men det blev lite småsaker ändå ;)
 
Från vänster: en eldig Scheurich-vas "Amsterdam" för en guldpeng, ett mindre fat "Havsflora" UE, det djupa fatet med blomman är Mari Simmulsons "Cardus" för en Selma, en till Simmulson;"Valmo" UE och två billiga blomkrukor: den gula är en Rörstrand/Steninge "Jenny", den vitbruna tillhör Upsala Ekeby:s Ester Wallin.
Köksalmanackan från -63 hamnar med de andra i hall-bokhyllan, två köksdukar måste tvättas upp men jag som är inte så mycket för rutigt föl för det oranga, en tårtspade svensktillverkad, två glas-assietter som hör ihop med ett stort  kakfat som jag har sen tidigare, en teak-skål med mycket tunna kanter-ja dom har nog använt den som en blomkruka och så en broschyr som lanserar Reso semestergårdar
Lite plast kommer här: den oranga plast-ampeln med belysning kommer att hamna bland de två andra i köket men i en annan höjd. En smörask från Kold stöter på en snurr-lampa med "Skogsbrand" som fladdrar runt i kvällsmörkret. Under sakerna ligger ett par grövre gardiner som jag köpte på PMU här om sistens.
Ägghönan från Schramberg blev min för en femtio-lapp. Julläsning med lek, knep å knåp kommer från Håkons,den gröna flaskan är Wagners skapelse från  Björkshults glasbruk.Och så, inte att glömma en röd KOSTA-skål som låg i en låda tillsammans med,,,
,,,dessa påsk- och julsaker. Jag plockade nämligen ihop en låda som, jag gick till ansvarig på Korså herrgårdscafé. Trodde nog att det skulle ha sitt pris men nä, bara 30 kronor för allt! Man blir verkligen nyfiken på vilka prylar som hade inlämnat tidigare på säsongen, eller hur?! En broderad gammal löpare, två vikrader, påskris-ägg i mängder, två K-märkta ljushållare(snögubben) en advent-stjärna av äldre sort, små självhäftande plast.isar för att ha på kylskåpet eller fönstret och en Premiär -kaffeburk (som kan passa som kruka för en vinterglad blomma).

För en guldpeng fick jag denna duk/bonad. Broderad och lång så in i nordens - känns som det är något med funktion. Små ringar är fastsydda på baksidan. Nu får min kreativa sida få utlopp så att det inte hamnar i textilskåpet alltför fort,,,

8 kommentarer:

 1. Det var fina elefanter du hade! Jag har inte hittat elefanter i gips någon gång trots miljoner loppisbesök :)Jag håller fortfarande på och försöker fixa den fula limmade beten på min fina Vicke Lindstrand-elefant, men snart är den klar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är duktig på att fixa och dona - den blir nog jättefin! Jag kan å andra sidan säga att jag har inte lyckats fynda en enda upsala ekeby:are. Elefanter ser man då å då men de är prissatta därefter. Jag skulle nog hitta en plats om så skulle bli.:)
   Ha, det bra, Helena!

   Radera
 2. Jösses vad fynd! Gardinerna är underbara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men nu har det gått hela två veckor sedan jag ansträngde fynd-ögonen. Det beror på att jag har plockat ihop 5 låder med grejer från lägenheten, som ska ned i källaren.Det har åter blivit lite för mycket av det goda. Du har ju undrat,,,och det var inte lätt. Gardiner har jag i överflöd åxå men de är åtminstone platta och lättare att trolla bort. Så nu ska jag hålla mig. Tror jag. Vad kul att du är så positiv mot mina köp. Orange rules!
   Ta hand om dig och er :)

   Radera
 3. Nämen vad skådar mitt öga?! Du har ju fått tag på en klockradio i nästan exakt samma modell som den som jag har (den som du gillar så mycket). Det är inte mycket som skiljer dem åt faktiskt :) Vad glad jag blir för din skull! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag var ytterst nära att referera till ditt blogginlägg för naturligtvis kommer inspirationen därifrån ;) Men din är snyggare! Fast den här funkar bra åxå - min svarta Philips som vi hade när jag var liten, har fått ge vika.
   Kul att du uppmärksammade det!

   Radera
 4. Tror inte jag har några elefanter i gömmorna men däremot en kylväska typ din fast annan färg och mönster. Den använde min mor länge och nu står den här i garderoben så som det lätt kan bli...
  Har faktiskt aldrig varit på auktion, och blev väl lite avskräckt av din historia om elefantbordet ;-)
  Den här gången föll jag bland annat för det söta påsk- och julpyntet som du fick till ett bra pris.Har några av dom där små hängena med kyckling i äggskal och gav för en vad du gav för allt ditt pynt ihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kylväskor kan överleva rätt länge. Jag fick en av grannen, i orange plast, och den får stå framme i köket. Bra när man ska frosta av frysen. Sen förvarar jag burkar där vid annan tid.
   Auktioner ska du inte vara rädd för - det är nog min rädsla. ;) Hade jag bil så skulle jag åtminstone gå på förevisningen. Men det är väl det här med väntan som kan vara knäckande. Internetauktioner är något helt annat så dom räknar jag inte in, naturligtvis.
   Jag tänkte vad mina Jul/påsksaker i lådan hade kostat om det hade varit på Tradera, vid aktuell tid,,, Då skulle det bli flera hundralappar. Har börjat lära mig hur attraktiva saker kan vara och just dom där plastäggen med kyckling är ju en höjdare. Så jag är inte förvånad vad du har fått betala,,,
   Man ska bara vara i rätt tidpunkt och gärna under sommaren,,,,då kan man hitta mycket till bra pris. Men nu är det ju inte värdet jag är ute efter utan det där som hör till. En bit historia. Men som jag alltid bruka skriva; när kan jag få för mig att rensa lite grand? Jag är hopplös,,,hmmm. :)

   Radera