20 november, 2012

Hur man fyller en bil med loppis-prylar,,, Del 1

 Kaos. Köksbord. Kväll.
Jag har packat upp och fått ihop 3 kassar med papper till återvinningen och en årsförbrukning av plastkassar. Känns det som. Resultatet av att jag följde med till Göteborg. Destinationen för bla. släkt-besök. En vecka med gråa moln och några solskenstillfällen. Sett lite mer av svenska orter och städer efter vägen: Mariestad, Lidköping, Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla,,,
I Uddevalla blev det ett par dagar i lånad lägenhet. Träffat idel vänner mellan varven. Flanerat.

Second-hand. Snabbmat. Sömn.
Ja, det kan faktiskt vara lite uttröttande att vara bredvid-sittande passagerare. Någon morgon blev det att ställa klockan. Kolla upp adresser på mobilen - fundera på budgeten. Den styr naturligtvis. Förresten: "Snabbmat" lät fruktansvärt onyttigt. Det ska vara "Thai-mat". Har besökt så många trevliga ställen,,,älskar starkt. Kryddigt. Kanske bra för ett retro-aktivt seende. *ler*

För att inte fastna i en utsvävande inledning, låt oss åter få stifta bekantskap av min spis med den illa, upplagda bakgrunds-papp:en.

Bild-galleri - klicka - entré:


ATTERBERG  Den lilla prickiga fann jag i en loppis-lada utanför Mariestad. Kostade en guldpeng. Tyckte att den såg intressesant ut. Väl hemma googlade jag mig fram att det är minstingen ur serien "Västkust" av Ingrid Atterberg/Upsala Ekeby. Tidigt 50-tal. Till höger reser sig en annan Atterberg:are som en keramisk skyskrapa: I Malå hade jag hittat en hänkelvas i samma serie, för ett par månader sedan Länkat här. Då som nu vet jag inte så mycket om den. Skillnaden var väl priset. Nu var det "Loppisladan" i Lilla Edet men det är ju roligt att ha en liten duo som kanske kan utökas till en grupp? :)
RÖTT GLAS  Nu vet ni vilken ljuslykta som jag kommer att använda till jul! Med lite tur ute på Hisingen så hittade jag 5 stycken "Reffla" (Kjell Blomberg/Gullaskruf) på samma ställe för en 50-lapp! Till höger en glaskruka i mörkaste rött med äkta retro-känsla (rätta mig om jag har fel) och till vänster två,,ja, vad är det för glas?  Stearin fanns kvar i,,, Reijmyre?
EN HJÖRDIS / EN HERTHA  Ett fat ut serien; "Blå Band" (1954-56) av Hjördis Oldfors/UE och en till "Ceylon" kaffekanna (1955-62) av Hertha Bengtsson/Rörstrand.
FÄRG PÅ GLAS  Dessertskålarna gissar jag på,,,Hovmantorp? Nä, jag ska inte gissa, inte på de andra heller. Det överlämnar jag till om det finns någon kunnig glas-kännare. Men jag gillar dem. Dessertskålarna ska jag titta efter så det blir fler,,,
BLÅTT OCH ORANGE  Nä, någon glaskunnig är jag inte och kommer inte att bli men den orangea är kanske en "Bambu" från Åseda. Kanske den blå kommer från samma glasbruk? RED. Både vaserna är Åseda och av Bo Borgström enligt bloggerskan "Skynda fynda" - men ingen "Bambu". Bubbligt vackra i form. Sommarglädje finns i dricksglasen. Blommigt. Färgglatt. En karaff som jag har passar fint ihop men visst: det kan vara nyproducerat men det överlever jag :)
60-/70-TAL  Berit Ternells stilrena vas ur serien"Reaktor"/UE kom 1970. Rörstrands-vasen i mitten, vet jag inget om men den har fina blad i relief. Lamp-foten, också den från Rörstrand föll mig verkligen i smaken."Fibula" av Carl Harry Stålhane. Kräver lite sladd-fix och en lämplig skärm. Som om jag inte hade nog med lampfötter,va! *suck*
VINRÖTT Nu ska det vispas grädde! Nä, det ska jag nog undvika. Denna tingest ska jag var rädd om. Bakelit-känsla och så fin formgivning, märkt: "Maineck" För en Selma.När jag sökte efter lite ursprung hamnade jag på en utländsk försäljningssida med andra trevliga ting för hushållet, se här. Gefles lövfat "Rubin" av Percy/Trost är en klassiker.
"EIN MAINECK ERZEUGNIS"
TRIO  En trio tysk keramik att pigga upp tillvaron med :)
KOMPLETTERING  Mina samling av Bergdala-fiskar har fått en till ny vän men herregud, hur många storlekar och färgsättningar finns dom i? När gjordes dessa fåglar med smält glasmassa? Det finns ju en uppsjö av dessa på loppisar med upphäng eller i tavel-form. Var det något man gjorde som hobby i hemmen eller? Katten är en sparbössa. Vilken fin uppsyn! Nu står den bland dom  övriga i kattfamiljen, på teak-radion.
MER KOMPLETTERING En mugg ur Mari Simmulsons "Musca", snipa och sockerskål från tyska "Thomas" och en till engelsk te-mugg, i-fall-att,,,(ja, jag har ju en del)
SMÅTT  Reijmyre-ljuslykta, en till gräddsnipa med okänd bakgrund, en knottrig ljusstake (Fåglaviks glasbruk har bloggaren FORM55 upplyst mig om, tack!), "Reffla" och ett Erik Höglund-askfat.
MERA GLAS  Hyacint-vaser och en finfin glasvas från Åseda.
MURRIGT?  En fing:rig ljusstake med tyngd och i gråblått glas har här fått sällskap en Rörstrand-kaffekanna: "Amanda". Dekoren är ritad av Christina Cambell och kom 1968 för att vara kvar en bit in på 70-talet, i produktion. Investering för mina koppar i köksskåpet. Hela 50 spänn!
50-/60-TAL  Gunnar Ander:s Hus-katt har fått vita tassar! Ska det vara så eller har någon ersatt de svarta kulorna? I "Ritzi"-fatet (Gunnar Nylund/Rörstrand) har en  import-märkt porslinsbaby i pyjamas, hamnat. Fickjournalen var en svensk ungdomstidning i miniformat som utgavs under 40-talet till början av 60-talet. Filmstjärne-reportage, musikrecensioner och romantiska noveller lockade till sig en stor skara tonårsflickor,,,
ONÖDIGT  Kan det vara att man urskiljer ett fågelpar i det röda glaset? Hur som helst behövde jag ju inga fönsterlampor och ändå fick de följa med hem...med kapade sladdar,,,
KOKBÖCKER  Cirkeln är sluten - bokhyllan full. Nä, nu blir det inga fler inköp pga. utrymmesbrist.
BLOMMOR  Det är inte länge sen jag köpte assietter ur Rörstrands "Anemon" men jag kunde inte motstå dessa 5 för 50-lappen. ;) Duken har jag funnit en signatur på: Brit.B. Så mycket sommar, eller hur?!
MAT  Hemkunskaps-bok för årkurs 7, från -63 (ursäkta blänket i boken) ,,,och en orörd receptbok. Dax att fylla i favoriterna!
60-TAL  Hylands ABC-bok kom ut -66, mitt födelseår. Den såldes till förmån för världens lepra-barn inom ramen av Radiohjälpens verksamhet. Där kan man bla. läsa om G med illustration:  "Glesbygd är en en trist miljö - ensam får man stå i kö". Så tidtypiskt. Haha! En reklam-skiva för "Tor-Line" ligger snett under och så har jag blivit ägare av en härligt citrongul retro-vattenkanna.
DAGENS RECEPT står på kartongen till den svenska varianten av kaksprits."Spritskransar" Tant-kaka som man minns,, Ja,hur många minns inte den från mormors bakning?
GARDIN - längder som jag köpte på "Holmens marknad"/Göteborg.
NOSTALGI  "Mecki - storrökaren" hittade man i barndomens Hobbex-katalog. Små cigaretter följde med och den lille figuren puffade på finurligt. En Albyl-ask i orange plast passar väl fint i kökets medicinskåp!
BRICKOR  Josef Frank-brickan blev min för en Selma hos Smyrna. Nice price, indeed :) Den vänstra av småbrickorna ska nog ha en kupa men den går nog bra att servera någonting rakt av!
TEAK  (och trä) En mycket stilig osthyvel "Singoalla" i förpackning, från Nilsjohan och en Selma betald. En större strö:are, roliga kork-figurer och en våldsam Flinta-snubbe med träpåken i högsta hugg.
GLASVASER  varav två signerade. Fina att ha i grupp.
PLAST  Dom ljusgula skålarna "Vispi" (melamin) från SM-plast, kom 1951.Fanns i 4 färger och tre storlekar. Design: Kajsa och Nisse Strinning. Den blå burken med vitt lock känner ni nog igen. Plastskålarna i lime-grönt och syren påminner om en sockerskål som jag har. Tre konformade fötter under men om de är gamla vet jag inte. Färgerna känns ganska moderna. Underlägget i rutigt Perstorp behöver väl ingen närmare presentation?! :)
ENGELSKT  "Carnaby-street" i en textil variant. Yeaaah!


I nästa inlägg, del 2, så blir temat: JUL. Vad annars?! *ler*
Naturligtvis kunde jag ju inte låta bli rota i textil-korgarna. Eller att köpa tomtarna, som låg kvar på borden eller i hyllorna - de som ingen ville ha. Många bilder väntar i kameran,,,

Nu har jag tillägnat en del av min lediga tisdag att få ihop dessa rader. Phuu!
Tid inne att jag äntligen ta mig an och inviger min "Amanda" samt beställer därefter tågbiljetter till Arlanda - nu när SAS verkar ha överlevt krisen så att jag kan flyga upp till Västerbotten å  mamma,,,

Psss,,, på tal om "Carnaby street" - orkar ni 8 minuter?24 kommentarer:

 1. Jösses! Det var inte illa fyndat! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite besvärligt när vi skulle lämna Göteborg för min kompis hade handlat minst lika mycket själv och så skulle väskorna in. Stuva om å stuva om. Men jag bävade att vi skulle falla för någon loppisskylt på hemvägen så det gick undan,,, :)

   Radera
 2. Men nej.... Jag blir ju så grymt avis så fort jag tittar in på din blogg. Får nog sluta med det. Atterbergarna skulle jag vilja ha och några av de andra prylsen också. :(

  :)
  :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, var inte avis. Nu har jag ett jobb att se vart allting ska vara och det tar inte så lång tid innan man upptäcker de onödiga inköpen. Ja, när ska jag visa mer från min lägenhet än att bara visa loppisfynd?
   Förhoppningsvis skrämmer kylan i vinter bort mig att ens gå nedåt stan och till "Myrorna",,,
   Jag ger inga klassiker hemma och får vara glad vad man kan hitta för en mindre summa pengar.Vem vet så hittar jag en "Västkust" framöver för en 50-lapp??
   Ha det! :)

   Radera
 3. Vilka fina fynd du har gjort! Gillar den svarta katten av Gunnar Ander och sparbössekatten (nej, jag är ingen kattsamlare). Som alltid väldigt roligt att läsa din blogg. Väntar redan på nästa inlägg - tema JUL.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att få veta skriftligen att det finns någon som väntar på mina inlägg!!Tack Annette!
   Del två kommer trorligtvis på fredag natt. Du vet, innan jag har rättat stavfel och ändrat på bilder så är det väl midnatt,,
   Det är ganska kul att jag, som är hunddiggare" Har betydligt fler katter som prydnad. De är så stiliga i personligheten som gör att de är mer tacksamma att avbildas med retro-känsla.
   Sparbössekanten hade jag fotograferat under men bilden trillade bort,,,måste kanske gå å fråga om tillverkaren via facebook,,, men visst var den fin i all enkelhet!!

   Radera
 4. Det blev en hel hög med fynd ju! Den knottriga ljusstaken kommer från Fåglaviks glasbruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det kul men jag trivs bättre med sommarloppisarna. De är mer spännande och fyndig:are än att hamna på "Myrorna",,,
   Jag vet hur duktig du är att invänta vid öppningar men att ta fel på två timmar hos Erikshjälpen hade du nog inte gillat. För mig var det bara att bita ihop å va förbannad att jag inte hade kollöat upp. De hade nämligen ändrat öppentiderna i höstas,,,men så tänker jag att,,,"hu, då hade vi nog inte köpt en pinal mer efter det besöket". En klen tröst,,,
   Mycket tacksam ska jag genast komplettera detaljen med ljusstaken!

   Radera
 5. Jättemånga härliga fynd. Och många "vill ha" saker såg jag också.
  Roligt att kolla hur mycket fint man kan fynda på några dagar:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jesper!
   Ibland kan det trots allt gå ett par veckor eller rent av månader innan man känner sig nöjd över inköpen. Som låginkomstbringande kommun-anställd ska man väl hålla sig borta från loppisar och nätauktioner men i hänryckningens tidevarv kan man ibland inte motstå frestelsen,,,till förtret.
   Mina önskejulklappar får gärna vara faktaböcker om Ekeby, Gustavsberg å Rörstrand och så i glas,,,
   Jag har vita fläckar på min retro-karta som är ganska markanta,,,
   Men mycket av det färglada, tokroliga och spontant vardagliga som jag köper kräver ingen djupare analys. Jag är så lat att prata om höjd, bredd, vikt och serienummer,,,ursäkta!

   Radera
 6. Vad mycket fint du hittat. Finns det något kvar i Göteborg till andra loppissugna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh jaaa! Det är ju bara rätt tidpunkt, annat intresse för dom övriga besökarna å en gnutta känsla å tålamod :)
   Jag kan ibland gå och titta på Bebop:s och Plastac:s ofta fantastiska utbud men ofta fantastiska priser och tänka att det finns en potentiell changs att få fynda framöver,,,för plötsligt händer det ju!
   Jag är ibland glad men likaså förfärad över att jag gillar ibland så vardagliga ting. Men även det minsta kan vara intressant och ha sin historia.
   Å jag är inte så kräsen,av mig'ler*
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 7. Som vanligt - Bra Loppat! Många trevliga ting. De små plastskålarna med tre små fötter är visst retro. Fanns i mitt barndomshem (som vi lämnade 1968 så... tillverkare vet jag ej! Bra att du börjar med lite jul, kanske lite stämning och inspiration i slasket. + 7 grader ikväll i skidmetropolen Åsarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar allra ödmjukast å med hälsningar från ett 6-gradigt Falun!
   Vad bra att mitt retro-inköp hade något djup. Det finns så mycket fake och nyproducerat och som bloggare har man ju ögonen på sig om man börjar svamla för mycket.
   Men vet du vad: en tredje skål skulle ha kommit med på bild men då jag nyttjade ugnen för en Lasagne:s skull så märkte jag inte att värmen tryckte ut bakom bakgrundpapper å ,,,smälte ena sidan! Shit happens,,,så klantig är jag. Nåja,,,två 60-talare finns då kvar,,,

   Här är det barmark med mitt lilla julinslag kanske lättar upp stämningen åt helgen. Blir väl lämpligt då. Men du: bara småsaker och ett antal textilier ;)

   Radera
 8. Det var många "jag vill ha" saker du hittat, riktiga superfynd!Loppisprylar finns det alltid plats för, du kan inte ana hur mycket jag brukar få hem på lördagarna på min cykel, jag ser nog oftast inte klok ut när jag cyklar hem med mina kassar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoho,,,,ja, mina armar är nog till för att bära kassar! Och det krävs stor portion tålamod och balans om man ska snirkla runt alla loppisbesökare inför kassan. Men den här gången hade jag iallafall ingen som rotade i min korg som jag fick säga till på skarpen mot! Jag brukar i bland vara riktigt tom i skallen efter en loppis-vända . Det tär att ha retro-radarn i gång!
   Vad kul att du uppskade inköpen. Känner lite stress att kombinera jobb och försöka förbereda inför första advent innan jag åker norrut till föräldrarna,,,,Jag har vardagsrumsbordet fullt med prylar,,,,
   Tacl för att du tittade in!

   Radera
 9. Min första tanke när jag såg det överfulla bordet var: VAR ska han få plats med allt detta!! Men det är ju egentligen ett kärt besvär att packa upp och packa in.
  Härliga fynd har du iallafall fått med dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaaa, var? Men just nu har jag varit lite kritisk och rensat bort lite dubbletter och är överlycklig att mina köksskåp är så gedigna att dom klarar travar keramik och stapelbara glas. Ibland kan jag bara tycka om att se på saker. Vackra och fräcka former. Antar att du är likadan?
   I morgon ska jag förse mig med kartonger. Jag håller på ett källarutrymme som jag skulle lämna i från mig då jag redan har ett annat och styrelsen har inte sagt något än så,,,
   Tack för att du tog dig tid för en kommentar :)

   Radera
 10. Men hallå! Nu skall du ju inte åka ner till Göteborg och sno våra fynd när det finns så få.... :)
  Jag undrar hur många delar det finns om detta nu var nr 1. Väntar med spänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaaa? Haha,,,tycker du inte om när fläkten från norr kommer ned och rensar hyllorna?? Skämt å sido, jag tror nog att det finns åt oss alla.*ler*
   Det stod kanske lite luddigt men nämnda städer fick ju sina besök åxå. Storstaden G-b kan ha sin egen prisuppfattning och medvetenhet men det är naturligtvis värre i Stockholm. Fattig kommunal-anställd har inte så mycket att loppa där,,ibland.
   Det dyraste inköpet under resan blev den större Atterberg-vasen. Kostade 250 så det var väl inget fynd från lilla Edet men förhållandevis bra - kunde nog ha kostat dubbelt på sina ställen.
   "Loppisladan" där hade så mycket ögongodis men jag bestämde mig att bara köpa en dyrare sak - det skulle ju komma så många fler ställen framöver,,,
   Som sagt,,det kommer att bli jul och ett antal bilder i nästa inlägg. Julpyntet tog däremot upp en bråkdel i bilen. Min kompis som körde, hade med sig bla. 4 golvvaser,,,hu!

   Radera
 11. Ni måste haft en stor bil med tanke på hur många fina saker som du köpte med dej hem ;-)
  Massor med fint porslin, keramik och glas, och så dom där roliga böckerna som du verkar hitta mängder av.
  Det rödrutiga underlägget hade suttit fint, särskilt nu till jul.
  Refflalyktorna såg jag några stycken på ett bord nyligen, men dom fick stå kvar då dom kostade 70 kr/st.
  Vattenkannan har jag fast i grönt.Dom där fåglarna i glasmassa har jag aldrig sett faktiskt.Ser fram emot fler inlägg jag med.

  SvaraRadera
 12. En Audi Octavia - och min kompis köpte mer än mig,,,Det krymper fort på utrymmet. :)
  Vad trevligt att du gillade så mycket!!
  Böckerna har sitt hyllplan nu. Får kanske gallra lite nu, Underläggen har jag åxå i svart, Det är många som är visst intresserade av den sorten!
  Reffla-lyktorna har jag sett för 125 kr så nog har dom ett pris alltid,,,
  En bloggfri-vecka kommer igen framöver. Får se om det finns något kvar åt mig när jag åker till morsan å hälsar på,,,
  Ha det!

  SvaraRadera
 13. Jag är ju flera månader efter i kommenterandet så jag har ingen aning om du fått veta något om vaserna med rubriken BLÅTT OCH ORANGNE. Jag svarar ändå. Båda kommer från Åseda och är formgivna av Bo Borgström (ingen är Bambu dock).

  SvaraRadera
 14. Vad tur att jag skrev "Kanske"! Det är ju jättesvårt att bestämma när försäljaren säger något annat. I dagens läge hade jag nog gått in och rådfrågat på facebooks-gruppen. Ja, undra hur mycket jag har hemma som skulle kunna bli till besvikelse eller överraskning,,,Men det var ju bra att du fick lite ordning där.
  Det fanns ju flera kända kommentatorer som inte nämnde något ;) Här ändrar jag på texten i efterhand!
  Kul att du tittade in - ohppas att du hittade lite mer ögongodis på de andra inläggen :)

  SvaraRadera