29 juni, 2012

Ett dussin att välja på.

Min lilla bokhylla kom inte idag,,,suck.Har beställt hemkörning. Jag hade så gärna plockat ut mitt slitna hörnbord från mitt "arbetsrum" och fått det i ordning innan storbesök från Stockholm. Men nu blev det inte så. Och vad skulle jag nu göra inlägg om, "i väntan på Godot"?
 Fast det är väl inte så svårt. Bara öppna på köksdörren och titta in på vilka kaffe/tekoppar man har och stryka till en somrig duk. För här ser ni mitt vardagsporslin. Och i ornamin.


Jag tillhör nämligen generationen som uppskattar koppar med fat under och inte att servera i  höga glas. Något som ger en positiv syn-känsla när man känner aromen av kaffe kl.7 på morgonen, innan man börjar jobbar. En glad kopp behöver inte heller kosta eller vara en klassiker.
Och visst är det trångt i köksskåpet. Koppar och fat ovanpå varann. (Och inte att förglömma ett antal i vardagsrummet). Ja, jag skulle nog kunna ha en bjudning för hela bostadsrättsföreningen,,,med nötkakor från goda grannen ovanför,,,men det finns inte nog mycket kvadrat för det,,, Jag får väl bjuda er däremot, på en liten bildkavalkad. 
 

Till vänster, "Emma" av Paul Hoff/Gustavsberg - till höger Amanda" av Christina Campell/Rörstrand
Tyska Eschenbach i två olika dekorer.
t.v. Scherzer/Balvaria. I mitten: Figgjo Flint:s "Safran" design Rolf och så t.h. en omärkt orange-blommig juvel
Scherzer/Bavaria är dessa åxå. Gillar verkligen deras färger och dekorer!I Tomas Lindblads förnäma bok "Bruksföremål i plast" så står det att Gustavsberg annonserade i tidskriften "Form" om ornaminserviserna som: "en ny frihet! En frän nyhet! Tål vardag, tål diskmaskin, tål barn". Året var 1968.

Rut Beskow gjorde mönstret till "Träff" i varianterna gult, blått och rött. Jag har den gula och här får man vara varsam men bestämd, i handdiskningen  Det bildas tyvärr lätt med beläggning av kaffet,,,
Till höger är också Gustavsberg men där vet jag inte vem som som står för dekoren.
I mitten syns den klassiska, dubbelvägg:iga SAN-plast-kaffekoppen av Sven-Eric Juhlin.


13 kommentarer:

 1. De tyska kopparna skulle jag inte tackat nej till att dricka kaffe ur, egentligen var de ursöta allihop- orange tilltalar mej såå.
  Jag vinkade hej Retroknoppen då vi passerade Falun efter midsommar. Min kusin o jag firade midsommar i Leksand. Ulla ville än en gång få se Dalarna. Blev även Sundborn ett ställe jag inte besökt. Loppisar blev det få- inte kusinens intresse, men jag var in på Loppnor i Leksand, oj, oj, oj.
  Så efter fasligt åkande på småvägar fann vi även Tulavippan och insåg att vi nog kört förbi skylt på väg till Leksand, men inte sett. Behållningen av småvägsåkningen blev ett garageloppis- en vas till midsommarblomstren.
  Dessa vackra ängsklockor som inte växer här.
  Kerstiniretron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi delar den oranga eran!
   Och vad kul att du kom ihåg mig när du passerade Falun. ",,,knoppen" kommer av den anledning att jag bor i bostadsområdet Lustigknopp. Enligt gammalt är Falun uppdelad i den "gruvliga delen", alltså närmast gruvan där inget förr växte pga, all svavelrök och där arbetarna höll hus och så den "ljuvliga delen" - på lagomt avstånd från röken. Reakreationsområden och Villastadens pampiga hus och lummiga trädgårdar,,,gillar min sida ;)
   Du passerade mitt jobb dessutom!
   Loppisställena är riktiga klassiker men jag brukar hitta fynden istället, vid vägloppisar,,,
   Hälsningar Rk.

   Radera
 2. Wow! Dricker visserligen inte kaffe men ett kaffekalas med dom kopparna och den duken hade man nog inte kunnat tacka nej till.
  Har faktiskt en liknande duk i gömmorna och har åtminstone fyra olika sorters ganska roliga retrokoppar så kanske jag ska fundera på att ordna mitt första kafferep...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, flera har förvånats när de har öppnat kökskåpet och förskräckt sett antalet koppar men jag försöker nytta dem och det blir väl mer av den varan när man blir mer hemmastad av åldern :)
   Kafferep ska du naturligtvis ha - ta tillfälle!

   Radera
 3. Ohh!! Så många trevliga kaffekoppar...och jag tycker som du...kaffe ska serveras i "riktig" helst gammal kopp på fat. Sen kan man ju om man känner sig hemmastadd...avnjuta kaffet på fatet. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du!!
   Ja, jag minns mormor ta till kaffefatet och dricka "socker på bit". Ibland blev det silverte åxå,,,meen det tyckte man ju själv var ganska meningslöst :)
   Jag får själv hålla igen på kaffet ibland,,,får lätt halsbränna,,,

   Radera
 4. Jäklar vad många snygga koppar! Plastkopparna (Träff i blå färg)kommer jag ihåg från mina barndoms somrar som vi tillbringade i husvagn. Undrar om mamma o pappa fortfarande har kvar kopparna...
  De tyska kopparna på fot var nog det snyggast jag nånsin sett i koppväg.
  O jag tycker som du, kaffe smakar godare med ett fat under koppen! Jag ryser när jag ser folk dricka kaffe ur glas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag får också¨en liten retrokick!
   Har ett motto att ha minst 6 av varje men inför Varje sommar är jag lite rädd att det droppar in någon ny(äldre) uppsättning: Jag borde vara nöjd med dessa,,,men vem vet?
   Vet du förresten; jag glömde ju fotografera mina "Sol-i-den "från Gabriel,,,de är ju de som jag verkligen använder till vardags! Får kompensera misstaget framöver då jag tar mina 50-talskoppar i ett inlägg!

   Tack för att du tittade in :)

   Radera
 5. Oj så många fina koppar! Fick en reminder då jag såg den tyska orangea med blommor och minns då att min gammelfarmor Blenda hade såna...undrar var de försvann när hon lämnade in...troligen ner i en container.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch och fy,,,vad trist. Jag menar, att de hamnade i soporna. Jag vet en del som rynkar åt Balvaria koppar och tyr sig hellre till de tre stora i Sverige och det är synd. Och jag tänker på allt guldkantat med sirliga blommönster som ratas och säljs ibland skamligt billigt.
   Jag kan i efterhand fundera var mormors tyska vaser tog vägen,,,,
   Det finns mycket ju så mycket fint,,,

   Radera
 6. woow......superfina :)
  å missa nu inte......

  B
  L
  O
  G
  G
  P
  A
  R
  T
  Y
  T

  fortsätter...
  redan 70 fina bloggar med...
  VÄLKOMMEN
  Håkan

  SvaraRadera
 7. Åh, snygga koppar OCH fat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna! Vad kul att vi har samma smak!
   Retrostilen regerar!:)

   Radera