18 juni, 2012

Veckan som har gått.

En vecka går så fort - kan knappt förstå att vi närmar oss midsommar. Jobbet tar sin del. Hemmalivet tar sin del. Loppis-besöken tar även sin beskärda del :)
Lördagen blev ett  besök i Bäsna där "Lions" drar folk från när å fjärran, oavsett väder. Och jag var väl sisådär 5 minuter för sent ute och fick bevittna hur så mycket trevligt som hade hamnat i andras påsar. Det fick "Porslinsbloggen" också,,,

Nä, jag betackar mig trängsel och hjärtklappning. Det är så mycket skönare att bara stanna till vid en skylt till ett hus och gå in på gårds-planen. Med sällskap så blev det en sträcka ända mot Dala-Järna:s "PMU" men när vi kom väl dit så var det bara en halvtimme kvar till stängningsdax,,,

Men veckan har ju inte varit lottlös - låt oss andra gå över till bilderna (och min snart, riksbekanta spis som har det enda ljuset på kvällen som inte kräver blixt).

Kompletterade mina *vardagsglas som jag kraschar då om sänder med två andra bärnstenfärgade.
Trevliga att dricka ur och med bra grepp.
Jag har varit nyfiken på deras bakgrund och sökte nyligen på just "bärnstensfärgade", på Tradera. Det gav två träffar.
Enligt de är det Senator-glas av Timo Sarpaneva, för Iittala. Vad tror ni?
Jag och mina mönstrade *glas,,, snart ramlar väl glashyllan ned av tyngden,,hmmm.
Den här *stekpannan hade ett riktigt retro-yttre. Totalt obrukad. Med non-stick Teflon och "design Pending" på det plastade handtaget så kan det bli riktigt spännande vad första stekningen kan innebära. Den medföljande broschyren visar i alla fall gyllenstekta kycklingar. Förgiftningsfara?

Det oranga inslaget blev denna vecka en härlig 70-tals *väckarklocka, en *karaff med plastlock där kanske apelsinjuicen ska förvaras, en gratis liten *pippi som skapar en trio med de två andra som jag har och en *glasvas/ljuslykta.

*Lampan hittade jag när "Gula huset " öppnade upp sina dörrar för sommaren. Tre våningar i ett rivningshotat hus som jag tycker passar perfekt för ändamålet . Nu var det emellertid plastskärmen som jag var ute efter och lampfoten går bra ihop med en annan skärm som jag har hemma.

En mycket enkel och "blek"  *Upsala Ekeby-vas, av Mari Simmulson, gav mig huvudbry om jag i huvudtaget behövde köpa den. Den liknar mest en bägare. Men ändå så kom den med i kassen från Bäsna. Vet någon läsare,vilken serie den tillhör?
*Besticken hittade jag på en vägloppis. Nu har jag fyllt upp kvoten för vad jag behöver.
 Vid Rastastugan stod en *tekanna Mangania från Gefle och väntade på en hylla. Och där hade den kanske fortsatt att stå med otydlig stämpel om jag inte hade läst "Mangania,,,du älskades,,," -blogg. (hon som är "besatt" av mattsvart porslin) Och se, jag saknade en fin kanna och den här föll mig verkligen i smaken så nu är jag nog lite småsugen att hitta sockerskålen och gräddkannan till den. :)

Veckans påsk-inslag står ett mindre *fat från tyska Ruscha, 12 st handmålade *likör-glas med tuppar, en  halsgungande *påskgodisgömma med en käck kockmössa på hjässan å *salt /peppar
- ankor av äldre slag, för.
Dom små tingen att synas.

Textilierna gick att räkna på handen, denna vecka.
En *svamp-handduk, troligtvis engelsk, följde med hem och så en stor *duk med höstlika äpplen, i rejält material.


50-talets pastelliga *almanacka från Ica, tre årgångar, är väl en
trevlig detalj bland mina övriga hushålls-detaljer?
Att dom har fått med lite blyerts-inskrivet från tidigare ägare ger bara charm,,,
*Duken under passar nog fint till matbordet i vardagsrummet.
En benvit *Kobra är väl inte det mest ultimata, tänkte nog jag och synade sladden. Men skicket och priset avgjorde till att jag skulle bli en Kobra-telefonägare.
Jag har visserligen tänkt att en blå-grå skulle duga att byta ut min klumpiga men väl fungerande bakelit:are. Med åren har det blivit märken i teak:en av diverse åkningar över bordet.(förresten,ursäkta bilden - suddig Kobra)

Jag är glad att jag har Telia som fixar det här med nummerskiva. Tänka sig att nästa generation kommer inte att minnas den funktionen!
Man känner sig rätt så gammal efter att ha vuxit upp med televerkets gråa analoga modell Dialog,,,
20 kr kostade *plåtburken med "Mazettis Ögon Cacao". Då saknades locket. Men skicket var faktiskt inte så pjåkigt och jag tänkte ut en funktion,,,Mina nummer av "Minnenas Journal" hamnade där!
Och kommer att stå en armlängd från sängen,,,
Det här går inte ihop. Vad gör den präktiga gamla* tomten bredvid den inte fullt lika gamla *solsängen? Jo, båda blev inköpta i veckan. Det fanns ingen anledning att fylla upp med seperata bilder.

Tomten får hamna i källarförådet tillsammans med en liknande vän och solstolen kommer att få retro-premiär när solen behagar att titta fram, med varm-grader. Jag har ju redan en brun tvåmans-hammock parkerad på balkongen!
Med golvet, att jämföra  med, så hade gardiner med det trycket passat jättefint i mitt köksfönster,,,

Åt veckan kommer en teakhylla som jag har reserverat hos "Hildings".  Jag inbillar mig nämligen att den kan fylla en snyggare å bättre funktion än mtt fula och slitna data-bord i furu. En av de sista relikerna jag har kvar från den tiden man skulle bara köpa nytt. Ja, då lär jag nog återkomma med ett nytt inslag. :)


12 kommentarer:

 1. Mycket fint, måste jag säga! Väckarklockan och solstolen var två riktiga höjdare i min värld :D

  SvaraRadera
 2. Tack Lilladockan!
  Jag har hamnat i dilemmat då jag gillar så skilda saker från 50/60/70-tal att det ser ut som att jag nappar på det mesta. Men allt måste ha en funktion eller kommer att brukas,,,

  Om jag inte mindes fel hade du väl hittat en fantastisk klocka eller hur som jag var tvungen att kommentera?? Den här är inte en bråkdel men jag gillar ju klockor - har i varje rum,,,
  Solsängen hoppas jag bara att den håller för mig - den var verkligen fräsch i tyget.
  Fick den för 25 kr!

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Vilka underbara fynd du har gjort och kul att du gillar Kobra-telefonen.
  Vet du om att vi har släppt denna telefonen i ny tappning? Om du missat detta tycker jag du ska kika in på hemsidan eller i vår butik :)

  Ha en fortsatt fin dag!

  Med vänliga hälsningar
  Erika Börjesson
  Telia Kundservice

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur i sjutton har Telia hittat till mig?
   Egentligen tycker jag inte om smygreklam men att få en kommentar från Telia Kundservice tar jag med ett leende!!
   Som sann retro-vän håller jag dock mig till den gamla tappningen - så länge det funkar,,, :)

   Radera
 4. Lyckad loppisrunda! Många roliga ting men nästan än roligare att Telia ger sig tid att kommentera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du! Det är ju trevligt att jag har ett spritt intresseområde men otrevligt nog, ej ekonomi att underhålla det :) Och visst är det kul att det andra ratar kanske jag tycker är verkligen intressant!

   Haha,,,jag håller med, undra om det finns andra bloggare som har erfarenhet av det? Telia använder troligtvis Google de med,,, Men jag antar att Erika Börjesson verklig gillade det hon såg eller,,,?

   Radera
 5. Mazettiburken är ju kanonfin. Smart användning!

  SvaraRadera
 6. Ja, det är tur att man har en äldre stil i sovrummet med idel religiösa inslag och oljetryck. Här passade burken verkligen in.
  Jag måste ju ha en värdig tidningsplacerare nu när jag har varit medlem i "Minnenas Journal" från början,,,
  Kul att du tittade in, Eli!

  SvaraRadera
 7. Men var skall jag börja?+

  Den lilla oranga klockan hade jag nästan dödat för, jag fullkomligt älskar de godingarna.
  Kobran är fräsig, vi har en röd och det är enda anledningen till att våra barn vet att så ringde man förr i tiden, inte bara det, förr i tiden satt telefonen fast i väggen med en sladd!!!
  Spännande att Telia har bevakning på bloggar och tar sig tid att kommentera. Dock är ju den Kobran inte i närheten av det som vi uppskattar med den äldre modellen.
  Förbättringen som har gjorts är ju att man faktiskt hör att det ringer. hur gjorde man förr? Lyfte man luren lite på måfå?

  Nähä, ingen som ringde just nu jag lyfter igen om en stund...

  SvaraRadera
 8. Oj, vad hemskt - mord för en liten klocka! *ler*. Jag kan nog komma på några saker att döda för...varför inte ett helt gäng med Tahiti-kaffekoppar för 20-spänn styck? Man kanske blir lite mordisk om det skulle inträffa,,hehe. Men jag håller med: den är fin(och var billig).
  Jag har sett på nätet att det fanns en tillsats att köpa till Kobran,,ja, jag tror att den hade med ringningen att göra. Har inte själv löst den biten,,,
  Tack för att du tog tid att titta in!

  Midsommar-hälsningar från
  RETROknoppen. :)

  SvaraRadera
 9. Ruskigt avundsjuk på din "nya" solsäng!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.det blir spännande att inviga. Tur nog är den ju hopfällbar för det blir tufft med utrymme. Vill inte solbleka det fina tyget men det blir nog ounvikligt efter en tid på balkongen...

   Radera