12 april, 2012

Huvudet på fatet


Phu!
Jag har arbetat hela påskhelgen och inser att under denna gråkalla och regniga dag så är det föga inspirerande att börja plocka bort påsken när jag vet att jag har sista passet  i morgon och det, inför en liten välförtjänt ledighet.Då ska jag bry mig,,,
Att jag har vänner som verkligen vet vad jag tycker om och har ansträngt sig med att överraska med loppisfynd, efter en Göteborgsvistelse, är desto mer glädjande. Men jag är ju ganska tacksam på så sätt. När jag fyllde 40 så frågade de inbjudna vad jag önskade mig. Tja, sa jag, något orange eller något 70-tal duger gott!
Och  dom presenterna som jag fick då vet jag att det krävdes lite extra engagemang och blev därav lite mer minnesvärda. Och nu så fick jag både smått och gott i papperskassen dvs.:Påskkärringen har fått en fet smäll men är glad ändå,,,Jag menar, det blev en transportskada nog i kassen, bara att beklaga men tanten är ju charmig ändå.
En import-höna till som får nästa år ,stå å trängas med de övriga på radion och sen en glasögonprydd kyckling.

En sparbösse-höna från Syco som här frankeras av två fat från Tyskland. Det högra kommer från Schlossberg och heter "Kuba". Naturligtvis råkade jag ha samma fat hemma men det gör inget. Jag vill gladerligen hitta flera i stilen och fann en en samlare på nätet,som har ett imponerande antal: Obsessionistas.

Det vänstra hämtade jag ut från Tradera förra veckan och det är troligtvis en annan variant - det var ju ett sammanträffande.

En glasfisk från Bergdala, en färgstark emaljerad panna ,Hammarplast och en karott till min servis" Safran" från Figgjo flint - jag kunde inte ha köpt bättre själv!

Och sen fanns det med en textil från Bowa.

Men bäst var string-katten som hittades billigt på Emmaus av alla ställen. Den hade hamnat bland moderna 90-tals tingestar och dom skulle ha fått veta att det är Ystads Metalls Gunnar Ander som står för denna :)

               
Har jag inte hunnit med någonting själv då,kring påsk?  Jo minsann, jag hängde med till
Gävle och stannade först till utanför Valbo.Och ut därifrån kom jag med 5 mattallrikar  av Helmer Ringströms "Spinett " som var i finfint skick, en till klassisk ljuslykta , en vas som jag har försökt att gnugga ur smutsen och vet inte alls vem, när och vilka som har gjort.


Väl inne i Gävle så gav second-hand ställena  ingenting mer än lite småkrafs. Och när jag liksom hade kvar loppis-pengar så gick vi ner i ett trevligt antikställe med mycket ögongodis " Låga Porten ". Min kompis köpte en Tivoli-lampa och då kunde jag inte låta bli en vägg"negress" i keramik ,troligtvis från Anzengruber keramik, som behövde ett passande hem.

Förresten, när jag öppnade dörren till sovrumsgarderoben här om dan, så damp det ned en påse från överskåpet. Lite väl överfullt, som ni förstår. I den låg en färgglad skapelse , en längd från Mölnlycke:s  Rita  Rylander.
Det var tänkt att jag skulle lämna in tyget i fjol för att laga en liten reva, och sätta upp, på väg in i kapprummet.
Ja,ibland behöver man något som dimper ned i huvudet så någonting händer. Nu SKA jag göra det!!
.
Men vem var Rita? Jag googlade på namnet men hittade nada.Vet kanske du?
GÅRDAGENS NÖJESPROFIL ÄR:   MARTIN LJUNG
 


var en originell komiker som började sin yrkesbana som smedhalva hos SJ hemma i Norrbotten. Han tillhörde kärntruppen i Povel Ramels Knäppupp-produktioner. Samarbetet med Ramel började med att Ljung med sin karakteristiska basröst imiterade en biograforgel i radioprogrammet Frukostklubben 1947. I den allra första Knäppupp-revyn Akta huvet (1952) gjorde han succé som hypokondrikern Viking. Flera av Ljungs monologer och oneliners har blivit självklara klassiker inom svensk humor. Hit hör Fingal Olsson, 55:an Olga, Rock-Fnykis, Ester och Skojten.
Han var med i flera av Knäppupps filmproduktioner, bland andra I rök och dans, Ratataa och Den store amatören. Han spelade farlig sjörövare i Pippi Långstrump på de sju haven (1970) och var med i Per Oscarssons film Sverige åt svenskarna (1980). Filmdebuten skedde emellertid redan 1947 i Nils Poppes Tappa inte sugen. Han samarbetade ofta med Hasse och Tage, bland annat i Spader, Madame!Oscars 1969, filmen Äppelkriget (1971) och revyn Glaset i öratBerns 1973. 1973 spelade han också revy hos Hagge Geigert i Göteborg. 1979 och 1980 spelade han komedi mot Inga GillNya Teatern i Göteborg, bland annat i Plaza Suite av Neil Simon. Han gjorde även rollen som Farbror Frippe i barnprogrammet Farbror Frippes skafferi 1976.
Martin Ljung bevisade ofta att man med små medel kunde göra en biroll till en huvudroll, exempelvis när han spelade betjänten i Charleys Tant (1977), ficktjuven i Rampfeber (1983) och moralisten i Gamle Adam (1984), samtliga på Vasan i Stockholm. Han medverkade i musikalen Spök (1981) och i SkålMaximteatern 1985. I början av 1990-talet gjorde Martin Ljung karriär som ståuppkomiker med nyskrivet material som blandades med klassiker som Fingal Olsson och Ester, vilka lockade nya generationer till skratt.
Ljung avled den 30 september 2010 i sitt hem i Stockholm.

"Saxat" från Wikipedia.


9 kommentarer:

 1. helt hastigt skulle jag in för att kolla en av tupparna på din hylla. Hade öppnat en sidolucka i chiffonjen och där upptäckt höna o tuppar som hoppat över påsk. Nu tycker jag att man gott kan ha påsksaker framme länge så trion fick komma fram ett tag.
  Väl in på din sida kom jag utan avsikt att trycka på radioknappen- Otis Redding strömmade ut och minnet av min gamla bandspelare gjorde sej påmind. Blir att ta en tur till vinden förstår jag eller rättare sagt lirka ner stegen som efter alla år kärvar och stretar mot. Mest är det sotaren som ska dit upp tycker jag- ständigt står han här och vill syna skorstensmuren. Nu är det inte så ofta som jag känner det (vartannat år) men när man blir äldre går tiden så ruskigt fort. Bandspelaren ja, den köpte jag av min systers karl och som vi sen spelade in o lyssnade. Om bandet gick av lagades det med teip, ljudkvaliten var därefter. Sen blev det barnens tur att använda den. Sagor lästes in och jag bandade barnprogram. Gick nog hårt åt b-spelaren då- nyfiken är jag nu OM den fungerar.
  Gratulerar med dagen som norrmännen säger och än mer grattis till vänner med såå fint köpt retrokasseinnehåll! Läckra saker!
  Sycotuppen du köpt på Tradera liknar inte min.
  Oj nu blev jag så där långrandig igen, fast du behöver ju inte publicera gissar att inläggen helst ska vara korta, lättlästa.
  Kerstinireton

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä du Kerstin, korta eller långa inlägg spelar ingen roll,,,jag har ju själv svårt att bara kommentera med en mening! Du skriver ju alltid med substans. Men skriver någon bara: Kul! så är det ändå kul för mig :)
   Och vad trevligt att du har upptäckt min lilla "radio". För mig är musik,film,teater något som står mig nära och då blir bloggens utformning därefter,,,
   Ha det gott!

   Radera
 2. Ojojoj så mycket fint! Syco-hönan och de tyska faten - och framförallt Anders stringkatt är klara favoriter hos mig.
  Och sen kan jag bara instämma i dina presentönskemål, det finns väl knappast något bättre att få än den där supercharmiga second hand-prylen som någon verkligen köpt med eftertanke. Personligare än så kan det inte bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Och vet du vad! Nu måste jag ned i källaren och leta reda på stringkatten med gong-gongen för en sån köpte jag för flera år sedan och den har aldrig varit framme sedan dess...

   Radera
 3. Och tyget då.... oh my God..! Tok-älskar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar åxå!
   Men som sagt, en liten reva finns längst ned men jag ska se om man inte kan fodra och göra ett draperi av detta-det känns som att det måste räddas! 50-talsmönster är så fint,,,

   Radera
 4. Jag får väl utse min favorit till den söta bonaden med dom roliga hästarna på från Bowa och det häftiga tyget och Stringkatten och de härligt färggranna faten och glasfisken och och och.....oj vad fina saker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gittan - då har vi samma smak ;)
   Och projektet är att ha framme eller ställa undan. Jag är snart en mästare på förvaring,,,och då menar jag inte synlig,,,för allt annat är min ögonfröjd.Eller minnen och relationer. Tänk vad livet skulle vara enkelt med ett kliniskt,minimalistiskt hem men ack så tråkigt för våra sinnen :)

   Radera
 5. Hej, den gröna vasen är från Åseda, troligast Bo Bprgström 60/70-tal, har en likadan men i grå toner :)

  SvaraRadera