20 juli, 2009

VEM ÄR JAG DÅ?


Född 1966.
En produktiv årgång.
Lejon.
Det märks.
RETRO-inspirerad.
Det syns.

Ett leende förlänger livet heter det. Och jag var och är ofta glad.
Men visst fanns och finns det temperament under den artiga ytan. Det ska gudarna veta.
"Men kunde någon ha klippt mig innan fotografen,va?!"

Mina första 8 år är livet i en liten Lapplands-kommun.
Uppvuxen under min mormors beskydd. I ett gråvitt eternit-hus med Spirea-buskar vid postlådan.
Ja, för att inte göra en evighetshistoria så skildes mina föräldrar
på sig redan när jag var ett litet knyte. Min mamma sökte arbete
på annan ort och hos mormor blev jag kvar. På ont och gott,,,
Ett gott var att jag förblev artig *ler*

Men det är ju inte mitt-livs-historia som jag ska gå in på utan min
glädje för DÅ-tid!

Det råder då ingen inflation när jag surfar bland Traderas sidor, tittar i gamla postorders-kataloger å
hur jag gottar mig när jag hittar gamla barnprograms-snuttar på Youtube
(och nej,"Vilse i pannkakan" förstörde inte min barndom men Storpotäten var väl en aning läskig med sitt PUTT-PUTT i tavelramen).
Ser jag tex. ett Perstorps-bord på en loppis så minns jag tex.att jag behövde sällan barntillsyn. Storyn var att mormor satte mig under köksbordet och sa :sjung lite!
Och där satt jag,,, å trallade tills hon kom tillbaks. Hmm, kanske en överdrift men köksbordet minns jag!
Och min svarta Philips transistor som jag har nu i min lägenhet: ja, en sådan modell hade vi också  Jag minns hur populär "Lyckliga gatan " med Anna-Lena Löfgren var för mig och så naturligtvis"Klapp och Klang" som satt jag som klistrad och lyssnade på.
På senare år har jag införskaffat ett antal barn-skivor från just "Klapp och klang".
Barnsligt kul.
Jag har en en klarröd gammal grammofon att spela på i hallen och när Ivan Renliden tar ton - ja, då finns känslan där,,,nostalgin, ögonblicket på näthinnan, etervågorna i bakgrunden: och mormor serverade varm Oboy och jag fick dom där smörindränkta limp-smörgåsarna med prickig korv tidigt på morgonen innan skolan,,,och när smöret flöt till slut som klumpar i den gröna Vereco-glaskoppen. Hu!
Det var lätt att bränna sig om man inte greppade själva örat,,,

Minnen ja,de ryms inom en men mina 73 kvadrat känns lite överfyllt just nu. Jag ser på saker med annorlunda ögon nu. Bortom den traditionella "in och ut-tänkandet" och förnyelsevåg. Det är inget fel av återupptäcka, leva med en sekund och uppskatta sitt val,,,

En liten nostalgivandring, ev. inköp  och idel form- och färgglädje ska jag väl kunna lägga upp här?!

Hälsningar
RETROknoppen

8 kommentarer:

 1. Välkommen in i retrobloggarvärlden! Kul ska det bli att följa din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar,tackar Eli!
   Hedrad :)

   Jag lär väl mig med tiden hur det ska se ut för det här är ju en ganska okänd värld för mig.(jag menar,att utforma en blogg) men jag får väl skapa min egen stil,som signum.
   Och hoppas att det finns alltid något som lockar till sig några läsare!


   Hälsningar
   Ken

   Radera
 2. Äntligen vännen har jag varit här o tittat Underbara bilder som alltid & att läsa din blogg kommer att bli ett måste i fortsättningen Kramar från Strängnäs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet då hur man skriver värmande ord !!
   Kram

   Radera
 3. Har helt glömt bort din logg, Cen, sorry! Tur att Lena skrev på FB så jag hittade hit. Den är jättefin och det blir roligt att hänga med här inne! Good luck :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen Maria!
   Ja ,jag hade ju själv glömt bort att jag hade en sida,,,,men nu förstår jag lite mer hur det fungerar.
   Kram

   Radera
 4. Så kul att sent omsider hittat till din blogg, kommer läsa allt....och bli inspirerad."DÄri Brinka "har vi en välbevarad övervåning i 60-tals stil och massa prylar mellan 40-70 talet. jag längtar att få sortera lite bland prylarna och kanske skapa lit olika rum från olika tidsepoker. vill du konsulta kanske??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marianne! Herregud - jag hittade ditt meddelande bland skräpposten - hur hamnade den där i april?! Du får ursäkta. Måste ha sett konstigt ut. Jag är nog en av få bloggare som verkligen replikerar. Nåja, för det mesta. "Tiggarna" och uppköpar-frågor är inte min grej.

   Ja, vid det här laget har det väl hänt mycket sen sist med övervåningen eller? Konsulta vet jag inte vad det innebär egentligen men du har ju mig på facebook. Inspirationskälla? Ja, jag vet inte ja. rodnar. Jag har ju min stil och det handlar inte om värden utan mycket om nostalgi. Synd att den tar plats bara ;) Vi måste väl träffas snart!

   Kram från Falun

   Radera